Pages Menu
 

Categories Menu
Masz firmę? Sprawdź swój kod PKD
Dwa słowa o...
Prowadzenie firmy, nawet jednoosobowej czy bardzo skromnej zawsze jest trudne. Dlatego nim je otwieramy najpierw długo namyślamy się, czy aby na pewno tego chcemy, czy
Jak zaprojektować skuteczne logo: zasady, kroki i narzędzia
Projektowanie logo dla firmy to proces, który łączy kreatywność z strategicznym myśleniem. Tworzenie skutecznego znaku rozpoznawczego wymaga zrozumienia podstawowych
Nowe auto - leasing samochodów z obsługą serwisową w Warszawie. Auto Opel Corsa
Nowy samochód jest marzeniem bardzo wielu osób ale nie każdego na niego stać. Oczywiście podstawową przeszkodą na drodze do nowego samochodu
Checklista najlepszych prezentacji
Podejście do stworzenia prezentacji to za każdym razem ogromne wyzwanie. Jednocześnie merytoryczne i praktyczne przygotowanie i zebranie materiałów, a następnie uporządkowanie ich spowoduje,
Upadłość - bankructwo firmy jednoosobowej i osoby fizycznej
Czasami nasze życie układa się bardzo różnie, zaciągamy zobowiązania, których nie jesteśmy w stanie spłacić co w konsekwencji prowadzi do nagromadzenia się wielkiego
Jak zaprojektować logo: kluczowe zasady i krok po kroku
Jak zaprojektować logo dla firmy? Kluczowe kroki i zasady opisują, jak stworzyć znak graficzny, który będzie nie tylko estetyczny, ale także skutecznie odzwierciedla
Wirtualne biuro a prestiż firmy
We współczesnych czasach, aby założyć sprawnie prosperującą firmę, wcale nie trzeba posiadać lokalu w którym będzie znajdować się jej biuro. Można bowiem skorzystać z wirtualnego biura

Posted by on paź 7, 2017 in Ekonomia |

Racjonowanie

Racjonowanie

Racjonowanie, polega na ograniczeniu możliwości zakupu lub zużycia dóbr ekonomicznych przeznaczonych na cele produkcyjne lub konsumpcyjne. Z reguły r. obejmuje dobra reglamentowane (reglamentacja), a w odniesieniu do dóbr produkcyjnych wyraża się w zastosowaniu systemu rozdzielnictwa. Dobra konsumpcyjne na ogół racjonowane są tylko w wyjątkowych wypadkach, gdy ze względu na szczególne okoliczności, przejściowo (kląska żywiołowa, nieurodzaj) lub w dłuższym okresie (stan wojny) występuje znaczna przewaga popytu nad podażą artykułów powszechnego użytku (chleb, mąka, mięso, tłuszcze, paliwa stałe lub płynne itp.), lub gdy ze względów ogólnospołecznych pożądane jest ograniczenie zużycia danego artykułu (alkohol). R. wprowadza się zwykle przez system sprzedaży „na kartki” (talony, bony itp.).