Pages Menu
 

Categories Menu
Masz firmę? Sprawdź swój kod PKD
Dwa słowa o...
Prowadzenie firmy, nawet jednoosobowej czy bardzo skromnej zawsze jest trudne. Dlatego nim je otwieramy najpierw długo namyślamy się, czy aby na pewno tego chcemy, czy
Jak zaprojektować logo: kluczowe zasady i krok po kroku
Jak zaprojektować logo dla firmy? Kluczowe kroki i zasady opisują, jak stworzyć znak graficzny, który będzie nie tylko estetyczny, ale także skutecznie odzwierciedla
Nowa firma a lokalizacja - wirtualne biuro w Warszawie centrum
Zakładając działalność gospodarczą czasem stajemy przed dylematem jaką wpisać mamy siedzibę naszej firmy. Jest to uzasadnione z kilku powodów, jednak z pomocą
Warto inwestować w silną markę pracodawcy
Posiadanie silnej marki pracodawcy wiąże się z szeregiem korzyści. Poznaj jakie są korzyści płynące z silnej marki pracodawcy.
Pracuję w fajnej firmie
Dla pracowników świadomość,
Dlaczego warto wybrać drukarnię opakowań kartonowych dla Twojej firmy?
W dzisiejszym, bardzo konkurencyjnym rynku, to, jak prezentuje się produkt, ma bezpośredni wpływ na jego sukces. Opakowania pełnią kluczową rolę w
Checklista najlepszych prezentacji
Podejście do stworzenia prezentacji to za każdym razem ogromne wyzwanie. Jednocześnie merytoryczne i praktyczne przygotowanie i zebranie materiałów, a następnie uporządkowanie ich spowoduje,
Wirtualne biuro a prestiż firmy
We współczesnych czasach, aby założyć sprawnie prosperującą firmę, wcale nie trzeba posiadać lokalu w którym będzie znajdować się jej biuro. Można bowiem skorzystać z wirtualnego biura

Posted by on paź 7, 2017 in Ekonomia |

Racjonowanie

Racjonowanie

Racjonowanie, polega na ograniczeniu możliwości zakupu lub zużycia dóbr ekonomicznych przeznaczonych na cele produkcyjne lub konsumpcyjne. Z reguły r. obejmuje dobra reglamentowane (reglamentacja), a w odniesieniu do dóbr produkcyjnych wyraża się w zastosowaniu systemu rozdzielnictwa. Dobra konsumpcyjne na ogół racjonowane są tylko w wyjątkowych wypadkach, gdy ze względu na szczególne okoliczności, przejściowo (kląska żywiołowa, nieurodzaj) lub w dłuższym okresie (stan wojny) występuje znaczna przewaga popytu nad podażą artykułów powszechnego użytku (chleb, mąka, mięso, tłuszcze, paliwa stałe lub płynne itp.), lub gdy ze względów ogólnospołecznych pożądane jest ograniczenie zużycia danego artykułu (alkohol). R. wprowadza się zwykle przez system sprzedaży „na kartki” (talony, bony itp.).