Pages Menu
 

Categories Menu
Podatki: porady PIT, poprawne rozliczenie. Rozliczanie zeznań rocznych Piekary Śląskie
Co roku na koniec kwietnia wiele osób zaczyna biegać jak z pieprzem kiedy to się zorientuje że nie ma rozliczonego podatku za poprzedni
System business intelligence: analiza danych i zwiększanie konkurencyjności firmy
Systemy business intelligence stały się nieodłącznym elementem nowoczesnych przedsiębiorstw, oferując narzędzia i technologie pozwalające
Prestiżowa lokalizacja biura - wirtualne biuro Warszawa Centrum
Wiele osób zaczynających swój biznes ma ochotę na prestiżową lokalizację swojej firmy, jednak umówmy się mało kogo stać na lokalizację jaką jest warszawa
Dobra zabawa firmowa w Zakopanem - imprezy integracyjne dla firm
Każdy szef doskonale wie że o sukcesie w jego firmie decyduje to czy pracownicy ze sobą współpracują, czy siebie lubią czy wręcz przeciwnie przychodzą co
Weryfikuj informacje - to bardzo ważne
Artykuły prasowe – źródło wiedzy
Artykuły prasowe to niewątpliwie źródło wiedzy i najważniejszych informacji. Przedstawiają aktualne wydarzenia z kraju i świata. Z pewnością warto
Masz firmę? Sprawdź swój kod PKD
Dwa słowa o...
Prowadzenie firmy, nawet jednoosobowej czy bardzo skromnej zawsze jest trudne. Dlatego nim je otwieramy najpierw długo namyślamy się, czy aby na pewno tego chcemy, czy
Jak zaprojektować skuteczne logo: zasady, kroki i narzędzia
Projektowanie logo dla firmy to proces, który łączy kreatywność z strategicznym myśleniem. Tworzenie skutecznego znaku rozpoznawczego wymaga zrozumienia podstawowych

Posted by on paź 7, 2017 in Ekonomia |

Racjonowanie

Racjonowanie

Racjonowanie, polega na ograniczeniu możliwości zakupu lub zużycia dóbr ekonomicznych przeznaczonych na cele produkcyjne lub konsumpcyjne. Z reguły r. obejmuje dobra reglamentowane (reglamentacja), a w odniesieniu do dóbr produkcyjnych wyraża się w zastosowaniu systemu rozdzielnictwa. Dobra konsumpcyjne na ogół racjonowane są tylko w wyjątkowych wypadkach, gdy ze względu na szczególne okoliczności, przejściowo (kląska żywiołowa, nieurodzaj) lub w dłuższym okresie (stan wojny) występuje znaczna przewaga popytu nad podażą artykułów powszechnego użytku (chleb, mąka, mięso, tłuszcze, paliwa stałe lub płynne itp.), lub gdy ze względów ogólnospołecznych pożądane jest ograniczenie zużycia danego artykułu (alkohol). R. wprowadza się zwykle przez system sprzedaży „na kartki” (talony, bony itp.).