Pages Menu
 

Categories Menu
Franczyza - dla kogo?
GPoland https://gpoland.com.pl/ proponuje współpracę franczyzową. Franczyza jest dobrym sposobem na biznes dla wszystkich tych, którzy postanowili otworzyć swoją pierwszą firmę i nie mają w tej dziedzinie
Jak stworzyć efektowny katalog firmowy budujący wizerunek marki
Katalog firmowy to nie tylko zbiór ofert i zdjęć, ale kluczowe narzędzie budowania wizerunku marki i skutecznej promocji. Aby spełniał swoją funkcję marketingową,
Jak zaprojektować skuteczne logo: zasady, kroki i narzędzia
Projektowanie logo dla firmy to proces, który łączy kreatywność z strategicznym myśleniem. Tworzenie skutecznego znaku rozpoznawczego wymaga zrozumienia podstawowych
Tłumacz w małej miejscowości
Coraz częściej częściej potrzebujemy usług tłumacza przysięgłego. Powody są różne. Mogą to być wyjazdy za granicę, handel (również ten internetowy) czy też tłumaczenia dokumentów związanych
Biuro w centrum Warszawy. Wirtualny adres biura
Zapewne adres firmy usytuowany w centrum Warszawy dla wielu ludzi jest oznaką prestiżu. W dzisiejszych czasach jest to prostsze niże może Ci się wydawać. Wystarczy skorzystać
Jak bawią się firmy? Atrakcje na imprezy firmowe - imprezy tematyczne dla firm Zakopane;
Zapewne każdy z nas słyszał opowieści o legendarnych imprezach firmowych, na których działy się dziwne sytuacje. Jednym z miejsc
Podatki: porady PIT, poprawne rozliczenie. Rozliczanie zeznań rocznych Piekary Śląskie
Co roku na koniec kwietnia wiele osób zaczyna biegać jak z pieprzem kiedy to się zorientuje że nie ma rozliczonego podatku za poprzedni

Posted by on paź 7, 2017 in Ekonomia |

Racjonowanie

Racjonowanie

Racjonowanie, polega na ograniczeniu możliwości zakupu lub zużycia dóbr ekonomicznych przeznaczonych na cele produkcyjne lub konsumpcyjne. Z reguły r. obejmuje dobra reglamentowane (reglamentacja), a w odniesieniu do dóbr produkcyjnych wyraża się w zastosowaniu systemu rozdzielnictwa. Dobra konsumpcyjne na ogół racjonowane są tylko w wyjątkowych wypadkach, gdy ze względu na szczególne okoliczności, przejściowo (kląska żywiołowa, nieurodzaj) lub w dłuższym okresie (stan wojny) występuje znaczna przewaga popytu nad podażą artykułów powszechnego użytku (chleb, mąka, mięso, tłuszcze, paliwa stałe lub płynne itp.), lub gdy ze względów ogólnospołecznych pożądane jest ograniczenie zużycia danego artykułu (alkohol). R. wprowadza się zwykle przez system sprzedaży „na kartki” (talony, bony itp.).