Suplementacja dla diabetyków
Preparaty, produkty odżywcze dla diabetyków
Cukrzycy muszą nieustannie utrzymywać szczególnie restrykcyjną dietę, ze względu na poważne schorzenie, jakim jest Cukrzyca. Tutaj, w tym przypadku suplementy powinno stosować się ze szczególną rozwagą i ostrożnością. W uzasadnionych sytuacjach należy zaniechać ich stosowania i poprosić o konsultację lekarską. Zatem Cukrzyca może, lecz nie musi być wskazaniem do stosowania suplementacji.
Co to suplement diety dla cukrzyków?
Przede wszystkim, w praktyce są to środki/substancje o potwierdzonym działaniu fizjologicznym, witaminy i składniki mineralne. Za skuteczne oraz bezpieczne można uznać te preparaty, które zostały pozytywnie zaopiniowane i zatwierdzone przez EFSA (Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności).
Witaminy i minerały-dieta diabetologiczna
Na podstawie opinii/recenzji EFSA oraz badań źródłowych informuje, że dla diabetyków szczególnie ważna jest właściwa podaż chromu, cynku, selenu, witamin C, E oraz witamin z grupy B. W badaniach wykazano właściwości chromu, który pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi. Ze względów jego kluczowej roli jako: składnik czynnik tolerancji glukozy oraz jego wpływie na aktywność insuliny we krwi człowieka.
Również cynk i witamina B6 odgrywają ważną rolę w metabolizmie węglowodanów, Witaminy z grupy B6, B12 i kwas foliowy także korzystnie wpływają na poziom homocysteiny we krwi. Dodatkowo
witamina B6 odgrywa niezwykle ważną rolę w metabolizmie węglowodanów. Natomiast
przeciwutleniacze (cynk, selen oraz witaminy C i E) chronią komórki przed stresem oksydacyjnym, zwiększonym w przypadku cukrzycy.
Co to suplement diety jako składniki roślinne dla cukrzyka
Wiele środków wspomagających adresowanych do diabetyków zawiera substancje roślinne, które wspierają leczenie cukrzycy-tak jest przedstawiana tych środków.
Do takich produktów należy podchodzić z pewną dozą dystansu oraz ostrożności. Niestety nie istnieją, na razie, żadne zatwierdzone przez EFSA oświadczenia dotyczące właściwości zdrowotnych składników roślinnych. Istnieje lista zgłoszonych, specyfików.
Przykładowo wyciąg: z cynamonowca: korzystnie wpływa on na utrzymywaniu stałego poziomu glukozy we krwi. Natomiast jego działanie polega na uaktywnianiu się receptorów insulinowych w komórkach organizmu. Tym samym pobudzając je do pobierania glukozy z krwi.
Równie skuteczny może okazać się wyciąg z morwy białej, który zawiera substancje hamujące rozkład cukrów złożonych do postaci cukrów prostych. Dzięki preparatowi roślinnemu pewna część węglowodanów nie zostaje strawiona, a pozostaje we krwi, utrzymując prawidłowy poziom cukru.
Najnowsze komentarze